FLY4U op zaterdag 6 september 2014

Op zaterdag 6 september 2014 participeerde Rotaryclub Drachten-de Wouden in de                'Vliegdag voor jonge mantelzorgers'

Deze vliegdag werd op de airstrip in Drachten gehouden en was georganiseerd door de Stichting FLY4U. Dit jaar stond de manifestatie in het teken van jonge mantelzorgers tussen de 10 en 20 jaar oud. Deze tieners worden in de thuissituatie dagelijks geconfronteerd met de ziekte van een broertje, zusje of ouder waardoor zij niet of nauwelijks kunnen genieten van het 'onbezorgd kind zijn'.

Zowel op de vrijdag- alsmede op de zaterdagavond hebben diverse leden van de Rotayclub meegeholpen bij de opbouw en opruimwerkzaamheden. Tevens waren een aantal leden op de manifestatie van zaterdag bij de begeleiding van de vele attracties. De dag is door ongeveer 150 jongeren bezocht die ook allemaal 'Drachten in vogelvlucht' hebben mogen meemaken.

De sponsoring van de dag werd, net als in 2013, deels door Rotaryclub Drachten-de Wouden gedragen met de opbrengsten vanuit het Groot Drachtster Dictee dat op 31 maart 2014 is gehouden.

Groot Drachtster Dictee 2014

Rotaryclub Drachten de Wouden organiseert jaarlijks in de maand maart traditiegetrouw het Groot Drachtster Dictee. Plaats van handeling is het Drachtster Lyceum. Voor de voordracht van het dictee wordt elk jaar een andere 'bekende Nederlander' uitgenodigd. Dit maal was dit mevrouw Rudi Wester en waren er 67 deelnemers die hun taalkundige kennis in de stijd brachten.

Evenals in 2013 werd het dictee in 2014 gewonnen door Ingrid Verhoeckx in de categorie 'Individueel'. Bij de 'Bedrijvencompetitie' ging de eerste prijs naar Conrad Berghoef van ROC de Friese Poort.

De opbrengst van het dictee wordt elk jaar aan een goed maatschappelijk en locaal zichtbaar doel geschonken. Dit jaar viel wederom de keuze op Stichting 'FLY4U' die een bedrag van € 4.000 in ontvangst mocht nemen. Deze stichting is een initiatief van de Vliegclub Fryslân en heeft als doel het organiseren van vlieg(gerelateerde) activiteiten voor kinderen en jonge volwassenen die, om wat voor reden dan ook, een positieve impuls goed kunnen gebruiken. De doelgroep is dit jaar kinderen en jonge volwassenen van 12 t/m 20 jaar die hun jeugd overschaduwd zien worden doordat zij in hun thuissituatie mede als mantelzorger fungeren. Hun wordt op 6 spetember 2014 een onvergetelijke dag aangeboden met o.a een flight simulator, diverse andere attracties en een rondvlucht boven Drachten.

Een fantastich resultaat waarvoor we de deelnemers, sponsoren, donateurs, ondersteunende bedrijven en het Drachtster Lyceum van harte willen bedanken.

Bedrijvensponsors in 2014 waren:

Norddesign, Rabobank, ROC Friese Poort, Rotaryclub Drachten-de Wouden, Trip Advocaten, Van der Veen & Kromhout, van Wijnen, Singelland Lyceum, Actief Media.

Klusdag 10 mei 2014

Op zaterdag 10 mei 2014 hield Rotaryclub Drachten-de Wouden in samenwerking met Stichting Present een KLUSDAG waaraan een tiental leden van de Rotaryclub hun medewerking aan hebben gegeven. Stichting Present had hiervoor een tweetel klussen voorgedragen. De eerste was een opknapbeurt van een bestaande woning waarin zowel de muren alsmede de plafonds van de begane grond een schildersbeurt nodig hadden. De tweede klus bestond uit het opnieuw betegelen van een deel van een tuin en het bouwen van een tuinhuisje.

Beide klussen werden uitgevoerd voor in Dachten woonachige particulieren die om moverende redenen deze klussen zelf niet (meer) in eigen beheer konden uitvoeren.

Aan het einde van de dag waren beide klussen geklaard. De bewoners waren bijzonder content met de behaalde resultaten en de leden van de Rotaryclub waren voldaan omdat zij op deze manier hun eigen bijdrage konden geven aan een stuk sociale betrokkenheid hetgeen één van de doelstellingen van Rotary is (Community Service)

Pramenregatta 2014

 

Aan goede tradities moet je niet veel willen veranderen.

Vanaf juni 2004, toen Rotaryclub Drachten-de Wouden de eerste pramenregatta organiseerde, zijn formule en draaiboek tot en met het afgelopen jaar exact hetzelfde gebleven. Bij de 11dekeer, welke op 17 juni 2014 gehouden werd,  bleef de kern rechtovereind:

Fun voor een goed doel!

Start en finish waren traditiegetrouw bij restaurant 'De Vrijheid'. Ook was het wederom prachtig weer en stond er dit keer wel een flinke bries! Zo kozen 10 pramen gesponsord door verschillende bedrijven en instellingen 'het ruime sop' om de onderlinge strijd aan te gaan. Ook deze dag leverde buiten een prettig en vriendschappelijk samenzijn toch weer een respectabel bedrag van € 8.000,- op. Daarvan wordt een gedeelte meebetaald aan roer en helmhout van 'de Jonge Trijntje', een oorspronkelijk in Drachten gebouwd skû tsje dat momenteel in de oorspronkelijke staat wordt gerenoveerd. 

Het overige bedrag gaat naar een watervoorzieningsproject dat met de locale Rotaryclub in Umslangha (Zuid-Afrika) wordt aangepakt. 

Naar goede doelen is nu vanuit deze regatta de afgelopen elf keer een totaalbedrag van zo'n € 100.000 gedoneerd.

Ook in 2015 zal er een pramenregatta worden georganiseerd. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de preview in onderstaande slideshow.

Op dit moment zijn er nog geen aanvragen voor 2015 m.b.t. fundraising voor een maatschappelijk goed doel binnengekomen. Wij nodigen u dan ook uit een eventuele aanvraag in te dienden bij Rotaryclub Drachten-de Wouden (mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). In het voorjaar van 2015 zal besloten worden welke goede doelen Rotaryclub Drachten-de Wouden voor het seizoen 2014-2015 zal gaan steunen en waar dan onderandere de opbrengsten van de Pramenregatta 2015 naar toe zullen gaan.

Rotaryclub helpt 'De Jonge Trijntje'

Op zaterdag 13 september 2014 overhandigde Rob Meppelink als voorzitter van Rotaryclub Drachten- de Wouden aan mevrouw Rienkje van Boekel van Stichting ‘De Jonge Trijntje’ een cheque van € 2.750,- waardoor het mogelijk werd om een nieuw roer en helmhout voor dit skûtsje te kunnen maken. De restauratie van ‘de Jonge Trijntje’ (op de werf van O.H. van der Werff aan de Buitenstvallaat in Drachten) is hiermee weer een stap verder gekomen. Ook vorig jaar heeft Rotaryclub Drachten-de Wouden € 4.000 aan de restauratie van dit bekende skûtsje, dat in 1909 door de overgrootvader van Haiko van der Werff in Drachten is gebouwd, bijgedragen. Roer en helmhout zijn gemaakt door Klaas Adema (rechts op de foto) die als skûtsjeschipper een grote bijdrage levert aan de restauratie van De Jonge Trijntje. De romp is vrijwel in de originele staat hersteld hetgeen deels in een leerwerktraject met studenten van ROC de Friese Poort is gedaan.

Na voltooiing zal het skûtsje zowel voor toeristische- alsmede educatieve en sociaal-culturele evenementen in de regio inzetbaar zijn.