Historie Rotaryclub Drachten-de Wouden

De Rotary Club Drachten-De Wouden is op 28 april 1981 officieel toegelaten tot Rotary International. De feestelijke charteruitreiking vond plaats op 18 mei 1981 in schouwburg De Lawei te Drachten.

Als sponsor club fungeerde de Rotary Club Drachten, van welke club Ab Willems, Akko van der Veen en Errit Sytzema de mentors waren om de nieuwe club in haar eerste levensfase te begeleiden en in te wijden in de zeden en gebruiken van Rotary.

De club telde bij haar oprichting twintig leden. Voorzitter gedurende het eerste Rotary-jaar 1981-1982 was Jan Wijtsma en na zijn overlijden in december 1981 tot het eind van het Rotary-jaar Jan Koel. 

Rotaryclub Drachten-de Wouden heeft in de Rotaryclub Varel-Friesland een buitenlandse (Duitse) zusterclub gevonden met welke sedert 1987 een hechte band is opgebouwd.

De Community Service binnen onze Rotaryclub heeft in de afgelopen jaren vele activiteiten georganiseerd en gerealiseerd.

De belangrijkste hiervan zijn:

 • oprichting van het Spijkerdorp in Drachten;
 • de Fûgelhelling (een gecombineerde actie van de drie serviceclubs in Drachten ten behoeve van de nieuwbouw van een vogelasiel te Ureterp);
 • het kano-route-project ten behoeve van de aanleg van kanoroutes in Friesland;
 • het ‘ Polio-de Wereld-uit’ project;
 • het ‘Ameland project’ waarbij kinderen de gelegenheid wordt gegeven om van een korte vakantie op Ameland te genieten;
 • het ‘I-Care project’ in Umhlanga (Zuid Afrika) t.b.v. dakloze jongeren;
 • het ‘Food Tunnel project’ in Kwa Zulu Natal (Zuid Afrika) t.b.v. verbouwing van verse groenten voor de locale bevolking;
 • dierenasiel ‘de Swinge’ in Drachten: schenking van 2 industriële was- en droogmachines;
 • ‘Taalkr8’: een actie ter voorkoming van taalachterstand bij jongeren;
 • het ‘Groot Drachtster Dictee’ dat 1x per jaar wordt gehouden voor inwoners van Drachten;
 • financiële en fysieke ondersteuning t.b.v. ‘FLY4U’ waarbij kinderen en jonge volwassenen met jeugdproblematiek een ontspannende dag wordt aangeboden op en rond de airstrip in Drachten.
 • ondersteuning van verschillende nautische projecten waaronder: 'de Jonge Trijntje', 'Stichting Carolus' en 'De Drie Gebroeders'.

Een aantal van deze activiteiten werd georganiseerd in samenwerking met Rotaryclub Drachten.

De jaarlijkse Pramenregatta die sedert 2004 door Rotaryclub Drachten-de Wouden wordt georganiseerd is een groot sportief evenement en vormt samen met het Groot Drachtster Dictee een substantiële bron van inkomsten om bovenstaande EN nieuwe projecten en acties mee te kunnen financieren.

 

Projecten en acties

 •  

   

  Op zaterdag 23 juni 2018 organiseerde de                  Stichting FLY4U op de airstrip van Drachten voor het 7de jaar

                                                           'de Vliegdag met en voor kinderen'

  Ruim 150 kinderen/jongeren, die als statushouder in Friesland en Overijssel wonen, hebben zaterdag 23 juni 2018 onder prachtige weersomstandigheden een rondvlucht vanaf vliegveld Drachten gemaakt. Het was voor Stichting FLY4U de zevende keer om deze grote vliegdag te organiseren. In 2017 moest het echter i.v.m. de weersomstandigheden tot 2x toe afgelast worden maar dit keer was het dus een 'inhaalslag' met dezelfde doelgroep. Stichting FLY4U wist ook deze dag weer dusdanig in te richten dat elke deelnemer een onvergetelijke ervaring heeft op kunnen doen waarbij de dag, net als voorgaande jaren, niet alleen in het teken stond van vliegen en luchtvaart maar vooral ook van ontspanning! Op het vliegveld waren vele soorten attracties en workshops waar een ieder naar hartelust gebruik van kon maken. Ook was er de mogelijkheid om een ritje door de omgeving te maken met oldtimers, sportwagens en special cars. Mede dankzij de inzet van ruim 170(!) vrijwilligers die op allerlei activiteiten zowel in de lucht alsmede op de grond waren ingezet, is ook deze dag weer een werkelijk succes geweest.

  De sponsoring van deze dag werd wederom deels door Rotaryclub Drachten de Wouden verzorgd door hieraan een bedrag van € 3.000,- te doneren. Tevens waren een aantal Rotaryleden als vrijwilliger aanwezig om de organisatie van 'extra handen' te voorzien.

  Voor een impressie van deze geweldige dag: https://www.facebook.com/FLY4U.stichting/videos/1692721660796058/

        

   

   

   
   
   
   
   
   
 • Rotaryclub Drachten de Wouden organiseerde op 20 juni 2017 voor de 14de keer de jaarlijkse Pramenregatta op het Pikmeer bij Grou.  Start en finish waren traditiegetrouw bij restaurant 'De Vrijheid'.

  Ook vrijwel tradietiegetrouw was het mooie weer en dit keer met een flinke bries. Er kon dus echt op het scherpst van de snede worden gevaren! In een enkel geval leidde dit tot 'boze tongen'(...) Op het starteiland was halverwege de dag weer een gezellig samenzijn met haring en roggebrood. Bij elkaar genomen een geweldige dag!

  Maar liefst veertien pramen van verschillende bedrijven en instellingen kozen 'het ruime sop' om in een onderlinge strijd elkaar de loef af te steken. Ook deze dag leverde buiten een prettig en vriendschappelijk samenzijn wederom een respectabel bedrag op. Een fors deel gaat daarvan naar FLY4U dat op 9 september a.s. weer op Vliegveld Drachten wordt georganiseerd. De overige gelden worden besteed om andere aanvragen mee te kunnen sponseren.

   
   
   
 •                

   

   

   

              16 december 2017: SantaRun Drachten. Een geweldig succes!!            

  Na een leuke muzikale warming-up begon de 'run' [die door enkele kinderen wel erg letterlijk werd genomen...]. De meeste van de ongeveer 200 deelnemers (in alle leeftijden) wandelden echter rustig het parcours, onderweg rondkijkend, een praatje makend en dit alles begeleid door een dweilorkest. Bij de kerk zong het shantikoor - gezeten in een grote oplegger - terwijl de lopers zich tegoed deden aan erwtensoep, koffie, thee en chocolademelk.

  Daarna de uitreiking van de prijzen en het overhandigen van de cheque ter waarde van € 10.000 aan de Voedselbank Smallingerland.

  SantaRun Drachten was een gezamenlijke actie van Rotaryclub Drachten en Rotaryclub Drachten-de Wouden 

   

   

   

   

   

   
   
   
   
 •  Klussen voor/met Stichting Present

   

  Jaarlijks heeft Rotaryclub Drachten de Wouden een samenwerkingsverband met Stichting Present waarbij laatsgenoemde een aantal klussen in Drachten benoemd waarbij particulieren, die zelf geen mogelijheden hebben, geholpen worden bij een klus in de woning of buiten in de tuin. 

  Op zaterdag 7 april waren wederom een tiental Rotaryleden een dagdeel druk in de weer om enerzijds een tuinrenovatie en een schutting te realiseren/plaatsen en anderzijds werd een bewoner geholpen met het afvoeren van overtollig huisraad. De sfeer tussen de RC-leden was goed. Evenzo de verstandhouding tussen de bewoners en 'de klussers'. 

  Voor Rotaryclub Drachten de Wouden was dit voor het vijfde opvolgende jaar dat we weer op een intensieve manier onze krachten hebben gebundeld.

   

 • Drachtster Rotaryclubs sturen shelterboxen naar verwoest Sint Maarten

  De Rotaryclubs Drachten-de Wouden en Drachten helpen mee om shelterboxen te sturen naar de door de orkaan Irma getroffen bewoners op Sint Maarten.

  De verschrikkelijke beelden van het getroffen Sint Maarten na de vernietigende doortocht van orkaan Irma staan nog steeds op het netvlies gebrand. Verwoeste huizen, dakloze mensen en overstromingen waren schering en inslag. De gezamenlijke Rotaryclubs van district Noord-Nederland, waaronder de beide Drachtster afdelingen, gingen na een oproep van hun gouverneur over tot actie en doneerden met elkaar voldoende om het rampgebied in Sint Maarten een groot aantal zogenoemde shelterboxen te schenken. In totaal bieden de Noord-Nederlandse clubs zo’n 130 boxen aan.

  Vat vol hulp

  De ShelterBox is een grote kunststofkist van de gelijknamige organisatie ShelterBox. Deze kist van 185 liter kost 750 euro en wordt gevuld met allerhande levensnoodzakelijke spullen zoals een sterke familietent, gereedschap, waterzuiveringstabletten, dekens, kinderpakketten en slaapmatten. Via hulporganisaties zoals het Rode Kruis en via de VN is het mogelijk deze shelterboxen in korte tijd op de plaats van bestemming te krijgen.

   

 •                         Drachtster Strûntocht 2018

  Na het grote succes van de eerste Drachtster Strúntocht in 2016 zal dit jaar op vrijdagavond 14 december 2018 de tweede Drachtster Strúntocht plaats vinden. Een bijzondere winterwandeling van ongeveer 9 kilometer door Drachten waarbij je langs de route wordt verrast met muziek, kunst, dans, toneel, poëzie en andere ludieke en unieke activiteiten. 

  De wandeling wordt georganiseerd door de Stichting Drachtster Strúntocht, een samenwerkingsverband tussen 4 Drachtster serviceclubs: Lions Livius, Rotary Drachten de Wouden, Kiwanis en Round Table. Website: www.struntocht.nl